02 March 2019

Uue toidu neljapäev: lasanje

Uue toidu neljapäev on meie pere värske traditsioon, mis tähendab, et iga neljapäev on meil õhtusöögiks midagi, mida me varem söönud pole. Alguse sai see mõte Raiko unenäost, kus täpselt selline traditsioon meil oli ja kuna ta seda kolmapäeval rääkis, siis võtsin kohe ideel sabast ja teatasin, et nüüd nii hakkabki olema. Idee autor ise on kogu ettevõtmise suhtes ise kõige skeptilisem, mina aga ülimalt põnevil ja vähemalt esialgu vaimustuvad sellest mõttest ka lapsed.

Ma ise olen üles kasvanud hästi lihtsate ja odavate toitude peal - sõime lapsepõlves peamiselt kartulit ja kastet, suppe ning ühepajatoitu, sest nende jaoks tuli suur osa komponente oma aiamaalt. See-eest tatart ja riisi ma sisuliselt ei mäletagi, et meil toiduks valmistatud oleks ja pliidi ääres toimetas meil peamiselt isa. Süüa mulle tegelikult teha meeldib, valmistan peamiselt lihtsaid koduseid toite nagu kotletid, hakklihakaste, kartulipuder, makaronid, supid, hautised jne. Nende tegemisega saan hakkama ja neid osatakse õhtusöögiks ka oodata, samas meeldib mulle katsetada, ma lihtsalt ei ole selles kuigi osav. Nii ma olengi põnevil motivatsiooni üle teistsuguseid toite valmistada ja lastele erinevaid maitseid tutvustada.

Nagu kirjutasin, siis eriline gurmeekokk ma pole, niiet alustuseks tasa ja targu. Nii valisin esimeseks uueks toiduks lasanje. Tundus üsna "ohutu" valik nii valmistamise osas kui ka maitse osas mitte väga erinev meie tavapärastest õhtusöökidest. Kuigi lasanje on üsna tavapärane söök, siis mina ei olnud kunagi varem lasanjet söönud (ka lapsed polnud varem seda söönud, Raiko aga küll) ega valmistanud. Etteruttavalt ütlen, et sobis kogu perele ja kõik sõid. 

Lasanje on kahtlemata selline toit, mille puhul ei ole vaja üksipulgi retseptist kinni pidada ja koguseid ei pea näpuga järgi ajama, aga panen siia siiski retsepti kirja, eelkõige mu enda jaoks, et mõnel mitte neljapäeval uuesti teha. Siia panen natuke juba muudetud retsepti, näiteks jäi mul valget kastet pea pool üle, niiet retseptis juba väiksem kogus. 

Lasanjeplaadid
Riivitud juust peale raputamiseks

Kaste:
2 sibulat
2 porgandit
400g veisehakkliha
purk tomatipastat
paprika maitseaine
hakklihamaitseaine
liha üldmaitseaine
1tl pune
sool

Valge kaste:
1spl jahu
50g võid
2,5dl piima
1dl riivitud juustu
sool

1. Prae hakkliha hakitud sibula ja riivitud porgandiga läbi, lisa maitseained ja tomatipasta ning lase mõned minutid kaane all podiseda.
2. Sulata väikses potis või, lisa jahu. Vispelda hoolega ühtlaseks ning lisa piim, sega pidevalt ja kui kaste pakseneb tõsta tulelt ning lisa juust ja sool.
3. Õliga määritud vormi (minu oma on 35x22) põhja lao tihedalt üksteise kõrvale lasanjeplaadid. Mina panin korraks alumise kihi plaadid kuuma vette, et need kõvaks ei jääks. Plaatide peale kaste ja sinna peale natuke vähem valget kastet. Seejärel jälle kiht lasanjeplaate, mina tegin kokku kolm ringi. Kõige pealmiseks kihiks jäta kaste (valget kastet ära pane).
4. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 45minutit. Mina alguses katsin vormi fooliumiga (nii 20minutiks ) ning umbes 15minutit enne valmimist puistasin peale riivjuustu. Enne serveerimist lasin umbes 15minutit lasanjel seista, et parem lõigata oleks.


Andke retseptisoovitusi, mida järgmine nädal katsetada. Nagu üleval kirjutasin, siis olen seni hästi lihtsaid koduseid toite teinud, niiet soovitada võib sisuliselt mida iganes, sest suure tõenäosusega ma ei ole seda toitu varem teinud. Ainuke tingimus on, et see ei tohiks väga pika ettevalmistusajaga olla, et mul beebi kõrvalt parem toimetada oleks. 

10 comments:

  1. Paradoks: kui Agnese selle asja algatas minu unenäos ja nüüd mina selle Agnesele edasi ütlesin, siis kas idee autor on Agnes või mina?
    #mindblown

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D :D :D

      Ma tahan ka selle traditsiooni majja tuua!

      Delete
    2. Miiu, nii äge! Ma loodan, et mõnikord kajastad blogis ka, sest sinu toidutegemine on juba hoopis teine tase.

      Delete
    3. Võiks ju! See oleks minu enda jaoks ka nii arendav ja põnev. Seda enam, et ma kunagi retsepti järgi süüa ei tee, sest olen veidi liiga mugav. Saaks retseptiraamatuid lapata. Äge! :)

      Delete
  2. Super hea ja lihtne supp. https://nami-nami.ee/retsept/1499/makaronisupp_peekoniga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makaronisuppi olen enne teinud-söönud :)

      Delete
  3. Tore mõte! Meil viimasel ajal kipuvad samad toidud korduma ja selline tunne on, et kõik asjad hakkavad ära tüütama. Soovitan Sandra Vungi retsepte katsetada. Näiteks porgandikotlette -jätan ise välja tüümiani, rosmariini ja vürtsköömned, kuna ei armasta neid. Kotletitainas püsib hästi koos, läheb praadides krõbedaks, saab teha minikotlette ja suuuuuri pihve (miks mitte panna need burgeri vahele). Sandra Vungi retseptidega on see väga tore, et need on lihtsad, soodsad ja toimivad alati :) ise alustan uut nädalat Vungi läätse-aedviljakarriga, kuid siin porgandikotlettide retsept: http://www.taimetoit.ee/2014/04/krobedad-porgandikotletid.html?m=1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lugesin nende kotlettide tagasisidet ja see on küll väga paljulubav.

      Delete
  4. Nii tore! Tore jälle blogis kuulda!

    ReplyDelete