16 December 2013

How to shrink a blouse - DIY

Veidi aega tagasi kui näitasin postituses oma outfiti, rääkisin käigust Keila turul asuvasse kaltsukasse. Talvel ei ole see mu eriline lemmik, sest tegemist on putkaga, kus kütteks ainult soojapuhur nurgas ja ukski tavaliselt pärani. Seega on proovimine ikka üksjagu ebamugav pehmelt öeldes. Aga mitte sellest ei tahtnud ma täna rääkida, vaid hoopis sealt ostetud pluusist.
Sain blogi ask.fm kontole küsimuse: "Kui põhjalikult uurid kasutatud riideeset enne ostu? Kas sul ka aeg-ajalt juhtub,et ostad ära ja siis kodus avastad, et asi katki vms?" Pluus oli korralik ja ka kodus ei avastanud ma sellel mingeid defekte, aga... 

Some time ago when I made a post about my outfit, I talked about my little trip to local thrift store. That place is not my favorite during winter, when the door is open and only heat inside is little heater in the corner. That cold makes trying on clothes really uncomfortable, to say at least. But this is not what I wanted to talk about, instead I wanted to tell about the blouse I got from there. 
I got asked this question at my ask.fm: "How well do you research the items you buy? Does it happen, that you buy something and then later discover, that is broken or something else.". I actually look closely what I buy. I never buy items what are dirty or broken. I am not very good at resewing clothes, so I buy only items I can wear right away. The blouse was perfect and I didn't find anything wrong with it, but...

Need südamekujulised nööbid on eriti armsad/ These heart shaped buttons are extra cute

Pesin selle läbi nagu ma kõikide kasutatud riietega teen ja oh üllatust, kui ma seda siis mõni päev hiljem selga tahtsin panna. Välja nägi selline:

I washed it like I do with all the used items I buy, but few days later, when I wanted to wear it, it looked like this:


Pärast kahte päeva nukrutsemist googeldasin ja leidsin ühe toreda õpetuse, millesse mul väga usku polnud. Originaalõpetust saab näha siin. Mina tegin nii:
1. Lasin pesukaussi sooja vee ja lahustasin seal umbes pool tassi juuksepalsamit. Kui kasutad kallist palsamit, siis ära raiska seda - odav töötab sama hästi. Jahedas vees palsam ei lahustu, et aga kangas veel rohkem kokku ei tõmbuks peab olema vesi jahe (mitte külm), seega ootasin kuni vesi ära jahtus.
2. Panin pluusi umbes 20 minutiks sinna vedelikku ligunema.
3. Loputasin pluusi puhtas jahedas vees kuniks palsamit enam ei tulnud.
4. Väänasin välja üleliigse vee.
5. Panin pluusi rätikule ja ühe käega kraest hoides hakkasin pluusi tasakesi pikemalt sikutama. Samuti venitasin käiseid ja panin niiskena selga.

After two days of feeling sad, I googled the problem and found one nice tutorial, which I didn't have any hopes for. Here is what I did:
1. I filled a medium bowl with water and dissolved about half a cup of hair conditioner in it. If you use expensive conditioner, then don`t waste it, buy cheap one, it works well also. Conditioner doesn't dissolve very easily in cool water, but to keep the item from shrinking even more, I waited until the water got gold. 
2. I placed the blouse in there to soak for about 20 minutes.
3. Then I rinsed the blouse under cool water until all the conditioner was out.
4. I squeezed out water.
5. Placed blouse on the towel and while holding it from collar with one hand, I used my other hand to stretch it longer. Also stretched sleeves. After which I put it on while blouse was still little moist.


Tegelikult on tulemus üllatavalt hea. Palju parem kui oodata julgesin Küll aga pean vist seda pluusi edaspidi käsitsi pesema, sest pesin 30 kraadiga ja tõmbus ju kokku ikka väga palju. Rohkem küll seda venitamisprotsessi läbi teha ei viitsiks.

Lõpptulemus on tegelikult ju väga hea!/ The result is surprisingly good, much better than I hoped for! 

4 comments:

  1. See saab toimida ainult teatud materjalidega. Puuvillase ja linasega see kindlasti ei saa toimida. Palsamit kasutatakse villaste materjalide kiu silumiseks. Täitsa huvitav on teada, mis materjaliga tegu. Ma kaldun arvama, et tegu peab olema mingi sünteetilise kangaga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kahjuks on pluusil silt seest ära lõigatud, seega ma täpselt ei oska öelda, mis materjaliga tegu on, aga eks ta mingi sünteetika vist ole.

      Delete
  2. Kas see töötab ka siis, kui vaja riietust suuremaks teha, mis pole kokku tõmmanud?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ei oska öelda. Pole kunagi proovinud. Kui tegemist kalli ja eriti meeldiva esemega, siis ma vist kohe katsetada ei julgeks, vaid üritaks leida odavat samast materjalist eset, millega proovi teha.

      Delete