21 August 2015

Uued ostud: kaltsukad Soomes


Lisaks riietusele tahtsin oma Soomes käimisest veel rääkida kahest kaltsukast - mul oli kindel plaan vähemalt ühte kaltsukasse jõuda ja need kaks jäid teel õe juurde põhimõtteliselt tee äärde. Silte nägime isegi rohkem, aga ma ei tahtnud ka liialt suurt osa shoppamisele kulutada, vaid jätta ka aega õe juures vaikselt jalutamiseks ja jutustamiseks, mul oli ju nii lühike reis.


Esimene kaltsukas oli Lohjan Keskuskirpputori. Tohtu suur kaltsukas, kokku 186 boksi, lisaks mitu vahekäiku mööblit (peamiselt vanaaegset ja tegelikult täitsa mõistliku hinnaga). Mööbli osast ma hoidsin heaga eemale, sest ma ei tahtnud endale üldse mingit kiusatust tekitada, pealegi olin ma Soomes ilma autota ja mingi vanaaegse mööblitüki jaoks polnud ka vaba raha. Aga mulle nii meeldib vana mööbel, kusjuures üks päev just rääkisime kodus mehega, et meil on ainult kaks uuena ostetud mööblitükki terves majas! - voodi ja riiul. Aga nüüd tagasi kaltsuka juurde...
Lasteriiete valik oli hea, palju oli väga korralikke kombekaid, nii õhukesemaid kui paksemaid, ja täitsa normaalse hinnaga, naisteriiete valik oli aga pigem niru. Ses suhtes, et asju oli palju, aga hinnad kippusid pigem üsna krõbedad olema ja peamiselt oli igast T-särke ja pusasi ja dresse, viisakamaid riideid tuli tikutulega taga otsida. Samuti oli üllataval kombel üsna vähe mänguasju, just selliseid suuremaid: nukuvankrid, rattad, suured kaisukad, pealeistutavad autod jne, mis meie suuremates bokse rentivates kaltsukates üsna tavapärased on. Lisaks oli igast vanasid klaase, topse jms pudi-padi üsna palju. Pean muidugi ausalt tõdema, et ma mõnda kitsamasse vahesse üldse ei kiiganud ja 186 boksi ükshaaval läbi ei lapanud.


Kui ma nüüd nende kodulehelt õigesti välja lugesin siis 7 müügipäeva maksab 25€, siis see on ju sama hinnatase, mis meil Eestiski ja nüüd tuleb tüüpilise eestlase hala, aga palgad Soomes...!

Mina ostsin sealt poest endale ühe jaki, mis on nii ägeda kiiksuga, nimelt saab eest lukku kinnitada kahes variandis - ehk vastavalt sellele kui "paks" ma parajasti olen :) Ma polegi ennem ühelgi riidel sellist varianti näinud, geniaalne ju. Hind oli kaltsuka jaoks natuke palju, 13€, niiet ma veidi aega kaalusin, kas võtta või jätta, aga ma lohutasin et kui nüüd kunagi kontoritöö peaksin saama, siis mul on pool kappi juba sobivat riietust täis ja see on lihtsalt üks lisa investeering, mis pealegi "paksul päeval" selga läheb. Lisaks Mariettele kiisu pildiga T-särgi, 3€, ja Raianile 3 bodi, 0.50€/tk.

Teine kaltsukas oli samuti bokse rentiv sekkar, nime kahjuks ühelgi fotol ei ole, aga aadressiks on Paloilmoitin 2. Veidi väiksem kui esimene kaltsukas, aga see-eest palju parema kaubavalikuga ja hinnatase oli ka tunduvalt sõbralikum ja poekäruga mahtus normaalselt liikuma, isegi kaardimakse oli (poekäru ja kaardimakse oli esimeses ka). Poekäru on suurtes kaltsukates üldse üks ütlemata äge asi (eriti kui beebi kaasas on, siis on nii hea teda natukeseks turvahälliga sinna sisse tõsta või suuremana istuma panna ja lisaks kõik proovitav kraam).  Lisaks oli sellel kaltsukas õues hästi hubane ja mõnus terass laudade-toolidega, kuigi nad müüsid vist ainult limonaadi, kohvi ja shokolaadi, mingit koogikest kindlasti polnud, aga mõte sõbrannaga kaltsukasse minna ja siis ühtlasi terassil teed juua tundub küll armas.

Siit sain endale maani vanaroosa pitsseeliku, millel on taga lõhik, 6.50€ ja valge pintsaku, 4€, millel on küll krael imepisike plekk, aga ma ise usun, et tuleb pesus välja (või häda pärast varjan prossiga).

Kas te seda lastenurga fotot nägite? Ütlus "hea, et midagi on" siin küll ei kehti - lisaks sellele, et see lampi ehitusmaterjalide, klaasist lambikuplite, metallist torude jms segamini on, oli see veel räpane ka. Ma ei tea, mis sellel poel arus oli! Loogiline oleks see riiul sealt ära võtta ja vaba nurk mängunurgaks teha, praegusel kujul täiesti absurd ja ohtlik.



1 comment: