30 September 2017

Üks lihtne õunakook

Mu kook ei ole pealt mitte kõrbenud, vaid algses retseptis oli peale raputamiseks üsna suur kogus kaneeli ja suhkru segu, mis jättis tumeda välimuse).
Ma sain endale sünnipäevaks elektriahjuga gaasipliidi ja pärast aastate pikkust küpsetamispõuda, sest vana ahi seda lihtsalt ei võimaldanud olen ma taas kokkamise võlusid avastamas. Mingi eriline hobikokk ma ei ole ja kahtlustan, et jään alla ka suuremale osale pereemadele, aga üks väike samm korraga. Kuna mul mingit retseptivaramut ei ole, siis vaikselt olen endale märkmikku kirja pannud mõned hoidiste ja ka lihtsamate toitude retseptid. Ja lihtsa all pean ma silmas seda, et ma ei pea võid noaga jahuga segamini hakkima (kuidas seda üldse tehakse? ma seda lauset lugedes juba sulgen retsepti ja hakkan järgmist otsima) või munavalget ja munakollast eraldi vahustama ehk kõik retseptid, kus saab munad lihtsalt suhkruga vahustada ja kõik koostisosad taignaks kokku keerata on need retseptid, mida ma esialgu katsetada julgen ja ühte sellist õunakoogi retsepti ma täna jagangi. Seda enam, et lapsed söid ära mõlemad kaks tükki, preili tegi imestusest suuri silmasid ja uuris, kuidas see kook nii imeline tuli (täpselt nii küsiski) ja isegi Raiko kiitis, No järelikult on tõesti hea kraam.


Retsept ise pärineb selle aasta Selveri kalendrist, aga ma olen seda hästi natuke muutnud:
3-4õuna
1sidrun
140g jahu
1tl küpsetuspulbrit
1/3tl soola
3tl vanillisuhkrut
125g võid
130g suhkrut
2 suuremat muna
2sl piima
kaneeli

Koori õunad ja lõika neist õhukesed viilud ning sega riivitud sidrunikoorega ning pigista peale terve sidruni mahl. Vahusta toasoe või ja suhkur. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sool ja vanillisuhkur ning sõelu pool saadud segust vahustatud võile. Lisa piim, sega ning sõelu hulka ülejäänud jahu ja teiste kuivainete segu. Sega ühtlaseks ning kalla 20-24cm läbimõõduga vormi. Lao peale sidrunised õunaviilud (kausi põhja vajunud sidrunimahla jätsin mina kasutamata) ning puista üle tsipakese kaneeli ja suhkruga. Küpseta 200 kraadi juures 35-40minutit.

3 comments:

  1. See on meie pere pikaaegne lemmik. http://www.nami-nami.ee/retsept/7527/karamelline_ounakook_johvikatega

    Ja sellel aastal leitud üks lihtne ja väga maitsev õunakook. http://maitsevhea.blogspot.com.ee/2010/08/lihtne-ja-kodune-ounakook-20tk.html?m=1

    ReplyDelete
  2. See noaga segaminihakkimine pole tglt eriti raske. see tähendabki lihtsalt, et viskad võitüki kaussi jahu sisse ja hakid seda seal suvaliselt noaga ja jahu läheb selle käigus võitükkide vahele, vahepeal võib seda pudi noaga natuke segada ka ka. Asja mõte on see, et tekiks selline puru, kus või ja jahu oleks natuke segamini, aga mitte päris ühtlaselt segamini - see ebaühtlus annab küpsedes krõbedama tulemuse, seevastu pikema ja põhjalikuma segamisega hakkab jahust kleepvalk välja tulema ja tainas tuleb sitkem.

    pmst saab sellist ebaühtlast puru ka hajameelselt näppides teha, aga näpud on tavaliselt soojad ja või läheb niiviisi pehmeks ja kleepuvaks. ma ise alustan tavaliselt noaga ja kui ära tüdinen, jätkan näppudega, sest näpud on osvavamad ja kui noaga on eeltöö ära tehtud, ei ole seda näppimist enam nii kaua, et või jõuaks pehmeks minna.

    külmade kätega inimesed võivad südamerahuga kohe näppudega pudistada. (muide, ma olen kuulnud väidet, et "tainakäsi" tähendabki pejoratiivse väljendina ebameeldivalt külma kätt - sellist, millega oleks hea muretainast teha.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okei, sedasi puru olen ma koogi peale teinud, ma alati eeldasin, et taigna jaoks ei tähenda see seda puru vaid peabki lõpuks ühtlaseks tainaks saama. Ma sain praegu valgustatud :D
      Kuna mu vereringe ei ole just tipptasemel, siis tainakäes sobiks ma küll :)

      Delete