06 December 2016

DIY: Kuuseehted

Ma olen see aasta väga usin ehete meisterdaja olnud - olen teinud väga erinevaid kaunistusi, nii  koos lastega kui ka õhtul peale nende magama minekut natuke rohkem vaeva nõudvaid kuuseehteid meisterdanud. Üks on aga kindel - kuusk on sel aastal garanteeritud, sest kuhu ma need ehted kõik muidu panen :) Täna jagan teiega 3 ehete isetegemise projekti, mis mu enda praegused lemmikud on.

1. Pärlikuulid

Mina "avastasin" nende õpetuse Mirjami blogist ja nüüdseks olen neid juba mitmesse jõulupakki meisterdanud ja need on alati täielik hitt olnud.

Vaja läheb: liimipüstol ja liimipulgad, pärlid, pall, pael

Mina kasutasin pallikeseks ühtede vanade jõuluehete plastmassist pallikesi, aga muidu on käsitöö- ja kangapoodides müügil penoplastist pallikesed, mida on hea kasutada.
Tegemine ei ole midagi rasket, aga võtab veidi aega, nii umbes 15+minutit (natuke oleneb muidugi pallikeste ja pärlite suurusest ja sellest kas telekas taustaks mängib või ei :D). Esimese asjana liimi pallikesele paelast aas ja seejärel hakka ükshaaval pärleid pallile liimima. Mina teen esimese asjana ringi ümber paela ja siis hakkan spiraalidena mööda pallikest alla liikuma ja lõpetan palli "põhjas". Pärleid liimides ei ole iseenesest vahet, kas lisada liim pallile ja pärl sinna sisse vajutada või lisada pärl liimile ja siis pärl pallile vajutada, puhtalt tunnetuse küsimus. Küll aga peaks tähele panema, et pärlid tuleb liimida pallile küljega, nii jääb pärlis olevaid auke kõige vähem näha ja tulemu ilusam ja nagu pildilt vist aru saab, siis nii tihedasti üksteise kõrvale kui võimalik. Olen proovinud nii erisuuruste kui ühesuuruste pärlitega ja mulle endale meeldib samasuurte pärlitega tulemus kindlasti rohkem.

2. Lumememm
Need vanadest lambipirnidest meisterdatud lumememmed on lihtsalt nii armsad ja vähemalt minu laste seas väga populaarsed - eelmine aasta plika tahtis muudkui musi teha neile :) Küll on nad natuke õrnemad ehk tark oleks need kuusepuul ladva poole sättida.

Vaja läheb: vana lambipirni, valget ja musta värvi, svammi, riideriba salliks, liimipüstolit ja liimipulki. Soovi korral: oksi käteks ja värvilise pliiatsi tahti ninaks.

Esimese asjana liimi lambipirnile liimipüstoli abil pael ja värvi pirni klaasist osa svammi abil valgeks. Svammi (sobib tavaline nõudepesusvammi pehmem pool) kasutamine on oluline, sest pintsliga klaasile värvides jääb tulemus jutiline ja katab halvasti, svammiga saab kergelt reljeefse ja "lumise" tulemuse.  Seejärel riputa nööri abil lambipirn kuivama.
Kui valge värv on kuivanud, siis joonista musta markeri või värviga memmele silmad ja nööbid ette, liimi lumememmele sall kaela ja nina ette. Ninaks kasutasin värvilise pliiatsi süsi - teritasin pliiatsit kuni süsi oli nii pikk, et sai ära murda, aga vabalt võib nina ka joonistada. Sama lugu on okstest kätega, ka need võivad vabalt olemata olla ja memm on ikkagi äge. Kui aga otsustada nende kasuks, siis tuleks kasutada natuke rohkem liimi ja võimalikult kergeid ja pisikesi oksi. Viimasena värvi lambipirni sokli osa mustaks ja lumememm saabki kaabu pähe ja on kuusele riputamiseks valmis.

3. Kartongist linnukesed

Vaja läheb: Kartong, pitsitükk, liimipulk, käärid, pael. Soovi korral: liimipüstol ja pärl ning kipsinuga sabale väljalõigete tegemiseks.

Ma nägin mõni päev tagasi netis ühte sarnast pilti kartongist linnust, millel paberist eemale ulatuval tiival olid väljalõiked. Proovisin järgi teha (see ilma pitsita variant), aga ma avastasin, et minu tulemus ei jäänud sugugi nii kaunis kui netis oleval fotol. Niiet sujuvalt mängisin plaani ümber ja teisele kahele linnule tegin hoopis pitsist tiiva ja et natuke sära anda, siis silmaks liimisin lindudele pärli. Küll aga nikerdasin väljalõiked sabale, head abimehed on kipsinuga ja küünekäärid.
Neist kolmest ehete isetegemise projektist on lindude oma kahtlemata kõige kiirem ja lihtsam ning vajab ka kõige vähem vahendeid.

Milline teie lemmik on? Kas plaanite mõnda järgi ka teha? Palju teie kodus üldse isetehtud kuuseehteid leiab?

2 comments:

  1. Lambipirnist memm on väga vahva. Järgmisel aastal proovin järele teha, kuigi ehteid on aastatega nii palju tekkinud, et poleks ühtegi juurde vaja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul iga aasta jääb poest ostetud ehteid vähemaks ja lisandub enda tehtuid. Mõne talve saab veel nokitseda, siis on kindlasti jagu täis. Aga samas ma tegin näiteks neid pärlikuule kingituseks ka ja läksid väga kingisaajale südamesse.

      Delete